Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wedstrijden

SGW Alphen-Chaam

Dé openingswedstrijd van het samengestelde seizoen

Veelzijdigheid ten top

De derde en vierde zondag in maart zijn gereserveerd voor dé openingswedstrijd van het seizoen, namelijk onze prachtige SGW Alphen-Chaam. Recreatieterrein ‘t Zand is het decor van deze veelzijdige sport waar dressuur, springen en cross samenkomen. Het uitnodigende terrein met bos, open veld en grote waterplas biedt zowel paard als ruiter een mooie uitdaging en de bezoekers een heerlijke wandeling.  

De crossbouwers maken van elke hindernis een waar huzarenstukje met een eigen verhaal. Ruim 200 vrijwilligers per wedstrijddag zorgen ervoor dat paard en ruiter veilig aan de finish komen. De SGW commissie bestaat uit ruim 25 fanatiekelingen die jaarlijks in september al met de voorbereidingen beginnen. 

Meer dan alleen sport

Zonder sponsors kan een dergelijk evenement niet bestaan. Daarom is er tijdens de eerste wedstrijddag een culinaire crosswandeling. Onder begeleiding van topruiters en ervaren trainers wordt in kleine groepjes het crossparcours gelopen en onderweg kennis gemaakt met heerlijke streekproducten. 

Een unieke kans om een eventingwedstrijd van een totaal andere kant mee te maken.   

Aparte website

SGW Alphen-Chaam is een zodanig groot evenement dat we een aparte website hebben voor deze wedstrijd. Hierop zijn de parcoursen, uitdagende hindernissen, startlijsten e.d. te vinden.

Hilde Geerts over de waterhindernis bij SGW Alphen-Chaam

Wat is eventing?

Eventing is een paardensport waarbij één ruiter en één paard deelnemen aan drie verschillende disciplines: dressuur, crosscountry en springen. Het doel is om als combinatie alle drie de disciplines zo goed mogelijk af te leggen.

De dressuurproef omvat een reeks van vooraf bepaalde bewegingen en figuren die de ruiter en het paard op een harmonieuze manier moeten uitvoeren. De crosscountry is een spectaculaire discipline waarbij de combinatie een route van obstakels moet afleggen, zoals natuurlijke hindernissen, sloten en muren. Dit vereist niet alleen moed en vertrouwen, maar ook een nauwe samenwerking tussen de ruiter en het paard. Het springen is de laatste discipline, waarbij de combinatie een parcours van hindernissen moet afleggen, waarbij snelheid en precisie belangrijk zijn.

Bij eventing draait het om een combinatie van vaardigheden, zoals dressuur, uithoudingsvermogen, kracht, balans, precisie en snelheid, en het paard moet allround getraind zijn om te kunnen slagen in deze sport. Eventing is een uitdagende, gevaarlijke en opwindende sport, maar er zijn strenge veiligheidsvoorschriften om de veiligheid van de ruiters en paarden te waarborgen.

Ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen?

Vul onderstaand formulier in en ontvang 1x per maand onze nieuwsbrief met activiteiten en ontwikkelingen rondom de vereniging. 

Ik ben akkoord met het verwerken van mijn gegevens*